Atrium House by BFS Design

I thought I’d come through with a little architecture for you all today as a means to balance up what we’ve got lined up already on the platform from the past few days. I’m sure many of you don’t even give this a second thought but we are often weighing up what to bring in next and whether we are too one sided to a particular subject or topic. What’s great about the areas we do speak upon is that they all intertwine, I like to think we offset the expression of pottery and ceramics with the structure and rigidness of architecture for example, hopefully you can all see a few others without my mentioning too.

Back on topic of what I’m highlighting today, we’ve got a selection of imagery that showcases a recently built residential project by German architects BFS Design. The brain child of Stefan Flachsbarth and Michael Schultz, the pair have been working together under their given alias since 2009 having studied together nine years previously. In the years between the pair freelanced together for several firms in London, Sydney and Berlin, so when the time was right it just felt natural for the pair to progress to working independently.

I have to admit this is the first project I’ve personally come across that Michael and Stefan have designed and I was really taken aback by the way in which they’ve made a minimal aesthetic feel so homely and inviting. For me they’ve found the perfect balance of colour throughout the build with a great amount of subtle textures at play once you delve into the details of the interior. The kitchen wall for example is unlike anything I’ve seen before, it’s not too demanding either with the red tap, low lighting and brightly coloured seating underpinning the visual balance perfectly.

They’ve kept the exterior of the property rather quiet and understated merging it with it’s environment with the inclusion of several bedded plants and trees close by. The vines they’ve let take over the wall adjacent to the garage in the last image goes a long way in emphasising the fact, with the lightly coloured gravel in the courtyard matching up with the white of the house’s structure. I love the fact that the greenery of the trees adds another dimension to the interior of the property through the windows, yet on the outside the privacy of the owner is respected with very little offered for the view into the home.

I’m going to keep my eyes peeled for more work from this German duo from here on in, if you’d like to join me or want to learn more about what we have here today I’d recommend a visit to their dedicated website via the link below.

www.bfs-design.com